Cum întreținem bijuteriile?

Bijuteriile au o semnificație specială în viețile noastre - sunt mult mai mult decât simple accesorii frumoase. Unele sunt pretioase pentru că sunt realizate din materiale scumpe, iar altele poartă o valoare inestimabilă, reprezentând amintiri dragi de la persoane speciale. O pereche de cercei poate deveni o comoară atât din punct de vedere estetic, cât și emoțional. Prin urmare, îngrijirea adecvată a acestor bijuterii devine o prioritate pentru a le menține strălucitoare și pentru a păstra vie legătura cu momentele prețioase din trecut.

Acestea sunt nu doar accesorii frumoase, ci și expresia individualității și stilului personal. Cu toate acestea, pentru a le menține strălucitoare și a le păstra în cea mai bună formă, este necesar să știi cum să le îngrijești corespunzător. Acest ghid complet de întreținere a bijuteriilor îți va oferi sfaturi prețioase, astfel încât bijuteriile tale să rămână impecabile și să îți înfrumusețeze stilul în mod durabil.

Ghid general pentru întreținerea bijuteriilor

 • Evită contactul cu apa
  Apa este principalul dușman al bijuteriilor. Aceasta poate provoca oxidarea și deteriorarea metalelor, precum și pierderea pietrelor prețioase. Dacă trebuie să porți bijuterii în timp ce faci duș sau baie, asigură-te ca apoi le-ai șters bine de apă. Cu cât stau mai puțin în contact cu apa, cu atât mai bine.
 • Evită pe cât posibil expunerea la parfumuri sau alte cosmetice
  Substanțele chimice din produsele de curățenie, parfumuri și alte produse cosmetice pot, de asemenea, să deterioreze bijuteriile. Dacă trebuie să porți bijuterii în timp ce folosești aceste produse, acoperă-le cu un strat de hârtie sau plastic.
 • Păstrează-le într-un loc uscat și curat
  Când nu le porți, păstrează bijuteriile într-un loc uscat și curat, cum ar fi o cutie sau o cutie de bijuterii. Evita să le lași în locuri umede, cum ar fi baie sau bucătărie.
 • Curăță-le periodic
  Pentru a menține bijuteriile strălucitoare, este important să le cureți periodic. Poți folosi o soluție de curățare specială pentru bijuterii sau o soluție de apă și săpun. Evita să folosești produse de curățare abrazive, cum ar fi pasta de dinți sau bicarbonatul de sodiu.
 • Atunci când e cazul, du-le la un bijutier pentru reparații
  Dacă bijuteriile tale sunt deteriorate, este important să le aduci la un bijutier pentru reparații. Un bijutier profesionist va putea să le repare în mod corespunzător și să le readuce la aspectul inițial.

Ghid de întreținere pentru diferite tipuri de bijuterii

Bijuterii din argint
 1. Cum să prevenim oxidarea: Învelește cerceii în pânză sau depozitează-i într-o cutie cu strat antioxidație.
 2. Curățare delicată: Folosește o cârpă moale și soluție specială pentru argint pentru a îndepărta urmele de murdărie și a readuce strălucirea cerceilor. Pentru o curățare rapidă, poți folosi lavete îmbibate cu o soluție specială pentru curățat argintul. Acestea sunt disponibile în comerț pe diverse site-uri de specialitate.
Bijuterii din aur
 1. Curățare la domiciliu: Îmbăiază cerceii într-un amestec de apă caldă și detergent delicat pentru a-i curăța și a reda strălucirea aurului. Nu folosi perie sau alte obiecte abrazive pentru a le curăța. Dacă mizeria a ajuns în locuri greu accesibile, atunci cel mai bine este să duci bijuteriile din aur unui bijutier care se ocupă de curățarea acestora.
 2. Verifică închizătorile: Asigură-te că închizătorile cerceilor, brățărilor sau ale colierelor sunt funcționale pentru a evita pierderea lor.
 3. Depozitare: Nu depozita bijuteriile din aur cu împreună cele din argint sau alte metale, deoarece aurul este un metal mai moale și poate fi zgâriat ușor de alte metale mai dure.
Bijuterii din lut polimeric

Pentru aceste bijuterii, regulile generale de întreținere sunt perfect valabile, fie că vorbim de cercei handmade din lut polimeric, de coliere, de broșe sau de inele. Pe lângă acestea sunt importante și următoarele:

 • Curățarea periodică se va face cu o cârpă moale si uscată, ștergând delicat suprafața. În cazul în care bijuteriile au detalii care pot fi firave, de exemplul pistilul florilor la cerceii cu motive florale, recomandarea este să folosim o pensulă cu peri moi și delicați. Astfel vom elimina depunerile de praf cu ușurință și fără deteriorarea detaliilor delicate.
 • Evită expunerea la căldură excesivă: Căldura excesivă poate afecta materialul bijuteriilor din lut polimeric și poate duce la deformări sau decolorări. Nu lăsa bijuteriile expuse la soare sau lângă surse de căldură puternice.
 • Protejează-le de lovituri: Lutul polimeric este un material destul de durabil, dar nu este invincibil. Asigură-te că păstrezi bijuteriile într-un loc sigur și că le protejezi de lovituri sau căderi accidentale.

Prin respectarea acestor sfaturi simple de întreținere, bijuteriile tale vor rămâne frumoase și strălucitoare pe termen lung, continuând să îți ofere bucurie și emoție în fiecare moment în care le porți.

Dacă v-a fost util acest articol, ne puteți da like și follow pe Facebook sau Instagram. Pe curând! 

Reviewuri

Scrie un review

Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi pentru a putea scrie un review

Taguri: bijuterii, intretinere, curatare


Posturi similare

Cercei handmade: cât de comozi sunt cerceii din lut polimeric?

 • 28.03.2023
 • 0 reviewuri

Pentru că am primit mai multe întrebări de-a lungul timpului despre cât de comozi sau cât de grei sunt cerceii handmade din lut polimeric, am să încerc să fac aici un sumar al întrebărilor și răspunsurilor despre acest subiect.Pe pagina de facebook se întâmplă des să primesc întrebări despre cerceii lucrați de mine și cât de comod sunt de purtat. D..

Citește...

Cercei handmade pe care trebuie să-i porți vara aceasta

 • 20.05.2023
 • 0 reviewuri

1. Cercei handmade de vară cu inspirație floralăCu toții știm despre cercei că sunt o expresie a feminității, iar forma florală este unul dintre cele mai delicate și gingașe modele care poate sublinia frumusețea unei femei. Cerceii florali sunt potriviți pentru doamnele care iubesc natura, care adoră florile și celor care își doresc să completeze o..

Citește...

Cerceii statement: ce sunt și cum îi purtăm?

 • 06.06.2023
 • 0 reviewuri

Ce sunt cerceii statement?Pentru început vom încerca să răspundem la această întrebare și după ce vom înțelege ce anume definește o pereche de cercei ca fiind statement, apoi vom vedea câteva idei despre cum să îi purtăm și asortăm cu ținutele noastre.Cerceii statement sunt bijuterii distincte și îndrăznețe, concepute pentru a atrage atenția și a a..

Citește...

Cercei handmade de purtat la mare

 • 06.07.2023
 • 0 reviewuri

Când vine vorba de mult așteptata vacanță la malul mării, fiecare detaliu contează, inclusiv bijuteriile pe care le porți. Cerceii handmade sunt opțiuni perfecte pentru a-ți evidenția personalitatea și pentru a-ți completa ținuta estivală. Aceste accesorii unice nu numai că te vor face să strălucești, dar vor adăuga și un aer de autenticitate și cr..

Citește...

Cani de Crăciun: Materiale și Îngrijire

 • 14.10.2023
 • 0 reviewuri

Crăciunul este magie pură. Imaginați-vă să stai în fața unui foc cald, cu o cană de ciocolată fierbinte în mână, cană ce încălzește nu doar băutura, dar și inima datorită detaliilor artistice care o împodobesc. Canile din Colecția de Crăciun de la hmsofia.ro sunt create manual, oferind fiecărei piese un caracter unic și o personalitate aparte.Ce Ma..

Citește...