Cadouri: 4 caracteristici mai neconvenționale ale unui cadou apreciat

În acest blog post: Un rezumat despre ceea ce face un cadou să fie unul iubit și apreciat, plus cele patru caracteristici primare pe care trebuie sa le aibă un cadou.

 1. Cadouri: un cadou bun îndeplinește dorințele destinatarului
 2. Cadouri: un cadou apreciat reprezintă o soluție pentru o problemă de-a destinatarului
 3. Cadouri: un cadou bine ales îl face pe destinatar mai eficient
 4. Cadouri: un cadou dă naștere sentimentelor

Sunt patru lucruri pentru care oricine din lumea asta le-ar vrea mereu. Da, chiar toată lumea.
Chiar și tu, cititorule, minimaliști sau multimilionari care zic „Am deja tot ce am nevoie”.
Deci, dacă satisfaci cu cadoul ales una dintre ele, sau mai multe!, îți garantez că va fi apreciat de destinatar.

1. Un cadou bun îndeplinește dorințele destinatarului

„Un cadou bun” este ceva pe care cineva și-l dorește cu adevărat, dar se simte vinovat că îl cumpără pentru ei înșiși. Asta nu o spun doar eu ci și specialiștii în psihologie comportamentală.

Wink Wink: Sau, dacă acel cineva este grijuliu, acel lucru poate fi ceva pe care nu l-au cumpărat pentru ei înșiși, deoarece știu că oamenii ca tine sunt vor căuta idei de cadouri pentru ei.

Deci, cel mai atent cadou pe care îl puteți oferi și care este garantat să le îndeplinească dorințele? Tobele, vă rog... Oferă-le ce își doresc. LOL, nu?

Să oferi cuiva ceea ce a cerut poate fi considerat de mulți ca fiind lipsit de inspirație, dar toate studiile despre oferirea de cadouri consideră că este cea mai sigură modalitate de a-l face fericit pe destinatar și de vă consolida relația.
Și dacă vă temeți să utilizați această abordare lipsită de originalitate, luați în considerare acest lucru: Pentru mulți dintre noi cadourile noastre preferate din toate timpurile au fost lucruri precum bicicletele, păpușile Barbie sau pistoalele cu bile/capse pentru care i-am scris și implorat și pe Moș Crăciun și pe părinții noștri.
Fetita fericita
Și părinții noștri au spus: "Fetița mea vrea o bicicletă? Ei bine, o să fiu foarte atent și o s-o surprind cu altceva despre care știu că îi va plăcea: un puzzle gigant!"
Nu, n-au făcut asta ci ne-au dat ceea ce am vrut și noi am sărit în sus de bucurie.

Dar dacă...

 • Cumperi un cadou pentru un adult care nu știe ce vrea?
 • Din anumite motive nu poți sau nu vrei să-i întrebi ce vor?
 • Îți răspund cu temuta frază: „Am deja tot ce am nevoie”, dar știi că se vor supăra dacă nu le cumperi ceva?

Ei bine, poți încerca să atingi una dintre următoarele trei caracteristici primare. Sau poate poți încerca să ajungi la dorințele lor cu întrebări diferite de „Ioana, tu ce cadou vrei de Crăciunul acesta?”

Dacă ai sta în poala lui Moș Crăciun și nu te-ar lăsa să pleci până nu i-ai cere un cadou autentic, la ce te-ai gândi?
 • Ai făcut ceva recent care ți-a plăcut cu adevărat?
 • Ce obiective, proiecte, planuri ai pentru anul următor?
 • Ce te-a enervat recent sau nu aștepți cu nerăbdare?
Ultima întrebare ne aduce către cea de-a doua nevoie primară.

2. Pentru destinatar, un cadou bun este o soluție pentru o problemă de-a sa

Oamenii sunt greu de mulțumit, așa că dacă nu ai prea multe idei de un cadou care să-i bucure nespus, te poți concentra pe un cadou care să le aline o supărare. Pentru a vă stimula, iată câteva exemple de probleme dar și de idei care să vă ajute în rezolvarea lor.

Destinatarul este copleșit de responsabilități De exemplu, prietena ta cea dragă își aniversează ziua de naștere în viitorul apropiat, dar aceasta trece printr-o perioadă grea în care trebuie să îngrijească doi copii mici și nu are niciun ajutor prin preajmă. Cu toții știm cât este de grea perioada post-natală, așa că o poți surprinde prin a te oferi să îi faci cumpărăturile sau să ai grijă pentru câteva ore de cei mici.

Probleme cotidiene Prietenul tău și-a găsit mașina zgâriată în parcare: Du-i mașina prietenului tău la un mecanic pe care îl cunoști și repară-i zgârietura.

Suferințe emoționale Colega ta suferă de singurătate: organizează o întâlnire la care să inviți și alte persoane singure care ar putea fi interesante pentru ea.

Dacă alegi un cadou de tipul „problem solver”, trebuie să iei în considerare aceste două aspecte:

 1. Nu rezolva probleme pe care destinatarul cadoului nu știe că le are sau pe care nu le vrea rezolvate. De exemplu, nu-i oferi soției tale un abonament la sală doar pentru că în ultima lună a pus 1 kg sau nu-l du pe colegul tău la un blind date după ce s-a despărțit de iubita sa de doar 2 săptămâni.
 2. Nu le da mai multe probleme. De exemplu, dacă oferi cuiva un curs de gătit sau o excursie, nu-i împovărați cu nevoia de a-l programa. Depuneți efort suplimentar pentru a seta o dată care ar fi ok pentru destinatarul cadoului cu opțiunea să îl poată schimba oricând este nevoie. Astfel, în loc să-și facă griji când vor folosi cadoul tău generos, ei plănuiesc în jurul lui și au ceva de așteptat. Și acest lucru crește valoarea percepută a cadoului tău. În mod similar, nu oferi destinatarului un card cadou de la un magazin sau restaurant pe lângă care nu trece niciodată. Cel mai probabil va rămâne în portofelul lor ca un memento sâcâitor de genul „O doamne, trebuie să folosesc și cardul asta cândva.”

3. Un cadou bun îl face pe destinatar mai eficient

În cartea sa „Reinforcements: How to Get People to Help You”, Heidi Grant împărtășește o idee care provoacă: „Mai mult decât plăcerea sau evitarea durerii, oamenii caută să fie eficienți.” Deci, pentru a oferi un cadou bun cuiva, întreabă-te: Cum îi pot face mai eficienți în ceea ce fac?

Si aici sunt câteva sugestii: Poți cumpăra un training în domeniul în care lucrează destinatarul. De exemplu, soția ta este mobile software developer, atunci poți să-i cumperi un training care o va ajuta să deprindă cunoștințe mai avansate sau îi poți lua un telefon care are instalată ultima versiune de Android. A doua sugestie este că poți angaja un specialist. De exemplu, iubitul tău adoră sportul și merge la sală atunci când timpul îi permite, dar este un pic dezamăgit că încă nu a obținut abdomenul dorit. Angajează un trainer personal cu care să lucreze câteva ședințe pentru a învăța mai multe tehnici și modalități de a-și lucra mușchii abdominali.

4. Un cadou bun dă naștere sentimentelor

Când vine vorba de un cadou apreciat, cuvântul cheie este următorul: sentimentalitatea. Studiile au descoperit că oamenii prețuiesc mai mult un obiect util (șosete Merino, curea pentru pantaloni, etc) dacă îl primesc cadou decât dacă îl cumpără pentru ei înșiși.
De ce? Pentru că noutatea oricărui articol dispare, dar sentimentalismul nu. De aceea, personalizarea a ceea ce oferi cuiva este un cadou atât de apreciat.

De exemplu, sora mea iubește inelul pe care i l-a dat fiica ei cu ocazia aniversării a 39 de ani. A fost lucrat manual de un artist din Craiova, are piatra ei de naștere și are inițialele și data nașterii gravate pe interior. O altă modalitate pentru a genera un sentiment este să surprinzi un moment. De exemplu, pentru festivitatea de sfârșit de an școlar a nepoatei mele i-am lucrat o cană personalizată foarte drăguță care să marcheze evenimentul și succesul acesteia (a luat premiul I cu felicitări).

Sau poți crea o poveste pentru orice articol pe care îl faci cadou:

 • Împachetează-l într-un mod mai ieșit din comun.
 • Scrie o scrisoare drăguță care să explice de ce l-ai ales pentru el.
 • Altă idee trăsnită: cumpără câteva produse - ulei de măsline, înghețată, bere sau orice altceva - și organizează un test pe nevăzute. În acest fel, ajung să se bucure de produse de înaltă calitate pe care s-ar putea să se simtă vinovați pentru că le-au cumpărat ei înșiși, au o scuză pentru a fi sociabili și pot învăța ceva.
  Și, de atunci încolo, ori de câte ori vor cumpăra sau vor încerca uleiul de măsline, înghețata, berea sau orice au gustat, va avea o poveste și o amintire frumoasă în spate.

Sfat de final

Sunt încrezătoare că acest sfat va funcționa, deoarece ai petrecut minute prețioase din timpul tău găsind această postare și citind-o până la capăt prin bălmăjeala mea despre cele patru caracteristici primare ale unui cadou:

 • Dorințe împlinite
 • Mai puține probleme
 • Eficiență crescută
 • Sentimente

Asta demonstrează că îți pasă să-ți faci destinatarul fericit și să-i alegi un cadou bun. Ești o persoană foarte atentă la cei din jurul tău! Dar atenția nu te va ajuta neapărat să obții măreția în a oferi cadouri. Pentru a-l parafraza pe omul de știință comportamental Nick Epley, "cei care oferă cadouri apreciază gândul pus într-un cadou. Dar primitorii de cadouri nu văd gândul, văd doar cadoul."
Deci, iată ce trebuie să faceți: Povestește-le despre toată atenția și truda pe care le-ai pus în cadou!
Și cine știe?
Poate că, dacă persoana care a primit cadoul tău va fi la fel de atentă ca tine, va fi încurajată să se gândească mai mult la următorul cadou pe care ți-l va face, care te va face fericit(ă) și vă va apropia și mai mult.

Reviewuri

Scrie un review

Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi pentru a putea scrie un review

Taguri: cadouri


Posturi similare

Idei inedite de cadouri: Căni personalizate 3D

 • 26.07.2022
 • 0 reviewuri

Nu-i așa că este greu să te hotărăști ce cadouri să dăruiești celor dragi? Este frumos ca de fiecare dată să fii mai inventiv și să te gândești la idei de cadouri care să fie pe placul sărbătoriților. Dar asta poate fi foarte dificil, nu? Ei bine, te-am putea ajuta în această privință cu o idee de cadou care poate fi oferită ori..

Citește...

Pregătim cadouri personalizate pentru Crăciun 2022

 • 07.09.2022
 • 0 reviewuri

Deși pare că mai este mult timp până la Crăciun, să știți că noi deja am început să numărăm zilele până la sosirea lui Moș Crăciun. Ați putea întreba care-i graba? Ei bine, pentru a meșteșugi cadouri personalizate care să impresioneze, este nevoie de multă migală și atenție la detalii, iar acestea necesită tim..

Citește...

Cadouri personalizate în Craiova, Dolj

 • 08.10.2022
 • 0 reviewuri

Locuiești în Craiova și în zilele următoare trebuie să dăruiești un cadou cuiva drag? Ai vrea să îi dăruiești sărbătoritului un cadou mai deosebit, cu o valoare sentimentală și care să îi amintească cu bucurie de tine și de acest moment? Dacă da, noi suntem aici să îți dăm o mână de ajutor. Avem câteva idei foarte reușite și apre..

Citește...

Cum Să Alegi Cea Mai Bună Cană de Crăciun - Ghidul Expertului

 • 24.09.2023
 • 0 reviewuri

Ghid practic pentru a te ajuta să găsești cana de Crăciun perfectă pentru tine sau pentru a oferi un cadou unic și personalizat!

Citește...